FOGÁGYBETEGSÉGEK KEZELÉSE

A fogágybetegség (parodontitis) mára népbetegséggé vált. Általában enyhe tünetekkel kezdődik (ínyvérzés, az íny megdagadása, kipirosodása, az íny érzékenysége és begyulladása, kellemetlen lehelet), amelyek ártalmatlannak tűnnek, éppen ezért sokszor nem tulajdonítunk kellő figyelmet neki.

A fogágybetegség a fogágy bakteriális gyulladása, amely a fogínyt támadja meg. A betegség kialakulásának fő oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogköves fogazat következménye a fogágybetegség kialakulása. Ezen kívül növeli a kialakulás kockázatát a dohányzás, a nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegség, és a terhesség.

 

A fogágybetegség kialakulása
A fogak felszínén található lepedék, dentális plakk a fogíny menti zónában és a fogak között felhalmozódik. Ez a plakk fogmosással és megfelelő szájápolással eltávolítható. Ha azonban nincs eltávolítva a fogakról, fokozatosan megvastagszik, oldott ásványi anyagok épülnek a plakk állományába, amely elmeszesedik és kialakul a fogkő. Az évekig elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakult fogkő, valamint a gyulladás károsítja a fogágyat, íny- és csontsorvadást okoz az állcsontban, ennek hatására a fogak foggyökere is láthatóvá válik, majd idővel a fogak meglazulnak.

A kezelés menete

A kezelés a fogágybetegség különböző stádiumai szerint eltér.
Az első vizsgálat alkalmával a fogorvosaink felmérik a fogágybetegség állapotát. Megvizsgálják a fogkő mennyiségét és elhelyezkedését, az ínygyulladás mértékét, illetve röntgenfelvételeket készítenek a csontsorvadás mértékének meghatározásához.

Az íngyulladással kezdődő fogágybetegség viszonylag könnyen kezelhető. A legtöbb páciensnél elegendő egy ultrahangos fogkő eltávolítás, valamint egy szájápolási tanácsadás, ahol megtanulhatják, hogyan előzhetik meg a betegség újabb kialakulását.

Súlyosabb fogágybetegség esetén már nem csak ínygyulladás jelentkezhet tünetként, hanem a foggyökerek körüli csontállomány is különböző mértékben sorvad. Ebben az esetben komolyabb, nagyobb kiterjedésű gyulladást megszüntető kezeléseket szükséges végezni. Számításba jöhet a műtéti kezelés, de akár a fogeltávolítás, majd ezt követően a fogpótlás lehetősége.

Fontos tudni:
A fogágybetegség megelőzhető megfelelő szájápolással! Használjon fogselymet, és a fogak közötti területek tisztítására alkalmas fogkefét! Félévente pedig javasolt a fogkő eltávolítás, amelyet rendelőnkben fájdalommentesen elvégzünk Önnek!

Rendelés

Bejelentkezés alapján

6300 Kalocsa

Illyés Gyula u. 4.

(78) 463 223

Telefonszám

Email cím

kalodent@blackfaceangel.hu