Fog implantátum

MI IS AZ IMPLANTÁTUM?

Állandó megoldás a fogvesztéshez

A fogászati implantológiát tudományosan megalapozott, klinikailag jól bevált, elfogadott módszerként ismeri el az orvostudomány. A fogászati implantáció mára a fogászat integráns részévé vált: a beültetésre kerülő anyagok minősége és a kifinomult műtéti technika lehetővé teszi, hogy az említett eljárás rutinszerűen alkalmazható legyen a fogazat funkciós és esztétikai rehabilitációjában.
Ez a modern fogpótlástani módszer műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat. Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, jól használható és szép lesz, mint az Ön eredeti fogai.

Mi az a fogászati implantátum

A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett foga(i) helyére ültetünk be az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás viselése céljából.

Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán. A titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja.

A műtét előtti vizsgálatok

A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség. Először készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni.

Ezt követően el kell bírálni, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt. Sokszor CT vizsgálat is szükséges a tervezéshez.

Ha a műtét kivitelezhetőnek látszik, akkor meg kell terveznünk az implantációs fogpótlást. Ilyenkor derül ki, hogy hány darab és milyen méretű implantátum behelyezésére van szükség, szeretne-e páciensünk az implantátumok csontos gyógyulási ideje alatt ideiglenes pótlást viselni. Ekkor tisztázzuk a fogpótlás várható költségeit, és a kezelések menetét, megbeszéljük az időpontokat.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, ennek olyan szövődményei lehetnek, mint bármilyen más fogászati beavatkozás alkalmával adott érzéstelenítésnek. A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése, de megfelelő körültekintéssel, gondos tervezéssel, jó műtéti technikával a kockázata minimálisra csökkenthető. A fogimplantátum kilökődése csak nagyon ritkán fordul elő. Jó szájhigiénia, rendszeres ellenőrzés mellett a fogászati implantátumok hosszú távú megmaradása is garantálható!

Az optimális páciens teljesen egészséges, jó a szájhigiéniája és megfelelő anatómiai adottságokkal rendelkezik azon a helyen, ahova a fogimplantátum behelyezésre kerül.

A modern eljárásoknak köszönhetően tulajdonképpen mindenki számára alkalmazható kezelésről van szó. Vannak olyan betegségek, állapotok amelyek átmenetileg kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt.


Mikor terhelhető az implantátum?

A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 2-3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőjenek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt. Ezután következik a lenyomatvétel melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is.

 • Állandó megoldás
 • Javított rágás és beszéd
 • Természetes funkció és megjelenés
 • Javult az arc megjelenése
 • A csontvesztés megelőzése
 • Nincs különösebb gondozás
 • Nagyon stabil és biztonságos
 • Nincs táplálkozási korlátozás
 • Módosítható vagy frissíthető

Kinek javasoljuk a fogbeültetést

 • Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja.
 • Ha nem szeretné lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép egészséges fogait.
 • Ha a kivehető lemezes fogpótlását szeretné stabilabbá tenni.
 • Ha kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.

Alapvető feltételek

 • Kellő csontmennyiség.
 • Jó általános egészségi állapot.
 • Kifogástalan szájhigiénia!

Kinek nem ajánlott?

 • Elégtelen csontmennyiség a beavatkozás területén.
 • Súlyos vérképzőszervi betegségek.
 • Súlyos véralvadási zavarok.
 • Súlyos cukorbetegség illetve az ehhez társuló mikrokeringési zavarok.
 • Rákos megbetegedés.
 • Nagyfokú harapási rendellenességek.
 • Rossz szájhigiénia.
 • Erős dohányzás.
 • Túlzott alkoholfogyasztás.
 • Drogfüggőség.
 • Gyermekeknél az állcsontok növekedésének befejeződése előtt (kb. 18 éves korig) szintén nem végezhető implantáció.

Kilökődhet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéne és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók — hasonlóan a természetes fogakhoz — fogágybetegséget keltenek és a műgyökér meglazulásához vezethetnek a tartó csontozat felszívódása által.
Rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata.

Az implantátumos fogpótlás fokozott szájhigiénét igényel, éppen ezért szükséges az implantátumok félévenkénti, rendszeres kontrollja!

Implantátumokra különböző fogpótlások készíthetők, a hiányzó fogak számától függően.

 • Ha csak egy fog hiányzik, akkor az implantátum begyógyulását követően az implantátumba behelyezzük a hozzá tartozó fejet (műcsonkot) és erre készítünk fémkerámia vagy cirkonium koronát.
 • Ha több fog hiányzik, akkor az implantátumokra készíthetünk hidat is, hasonlóan a fogakhoz. Ilyenkor a híd két végén egy-egy implantátum szolgál pillérként, és a közöttük levő területet pótolja a híd, amely általában rá van cementezve az implantátumokban lévő műcsonkokra.
 • Ha minden fog hiányzik, akkor több implantátum beültetése után készíthető fix fogpótlás, azaz körhíd is. Ebben az esetben szakmai ajánlások szerint alsó állcsontban hat, felső állcsontban nyolc implantátumra készíthető körhíd.
 • Ha minden fog hiányzik, de nem lehetséges annyi implantátum beültetése, amennyi körhíd készítéséhez szükséges, akkor készíthető kivehető fogpótlás implantátumra. Ebben az esetben az implantátum segít rögzíteni a kivehető fogpótlást, de az bizonyos helyeken ráfekszik az ínyre is.
  • Legegyszerűbb esetben két implantátumot ültetünk be alsó fogsor stabilizálásához. A két implantátumra egy-egy patentszerűen működő gömbfej kerül, amely hozzákapcsolódik a fogsorban elhelyezett negatívjához. Ez a módszer sokat segít a teljes alsó fogsor stabilizálásában.
  • Gyakran előfordul, hogy az oldalsó régiókban (az őrlőfogak helyén) nem áll rendelkezésre elég csont implantátumok beültetéséhez, míg a frontfogak helyén igen. Ilyenkor készíthető ún. stéges fogpótlás. Ilyen esetekben 4 implantátumot ültetünk a frontfogak helyére, majd a gyógyulást követően összekötjük az implantátumokat egy merevítőrúddal. A kivehető fogsor a merevítőrúdhoz kapcsolódik hozzá nagyon erősen egy patentrendszer segítségével.

Implantációs fogpótlás készítésének menete

A műtétet követő gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőjenek a csontsejtek.

Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek a fogimplantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére. Ezután következik az implantációs fogpótlás elkészítése.

Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt.

Ezután következik a lenyomatvétel, melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Az fogimplantátum behelyezését követően a betegnek általában félévente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi a fogimplantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is.

Rendelés

Bejelentkezés alapján

6300 Kalocsa

Illyés Gyula u. 4.

(78) 463 223

Telefonszám

Email cím

kalodent@blackfaceangel.hu